Har du en depression?
Depression er en alvorlig psykisk lidelse, der kan have store konsekvenser i flere aspekter af den enkeltes liv.
Når du er ramt af en depression, kan du føle dig trist og modløs. Dit energiniveau kan være lavt, og du kan savne lyst og interesse i livet og det, der foregår omkring dig. Der er stor forskel på at være deprimeret og naturligt ked af det. Når du er ked af det, kan du ofte forbinde følelsen med en særlig hændelse eller relation, og følelsen går relativt hurtigt over. Depression er en tilstand af længerevarende dyb nedtrykthed og følelsesmæssig apati. Det er en lidelse, der kan udtrykke sig på mange forskellige måder og den depressive tilstand skaber ændringer på mentale, følelsesmæssige, adfærdsmæssige og fysiologiske planer.
For den enkelte, der er ramt af depression, er det vigtigt at modtage hurtig hjælp og effektiv behandling, så det bliver lettere at komme igennem den udfordrende periode – og så risikoen for tilbagefald reduceres.
Hvem rammes af depression?
Alle mennesker kan rammes af en depression. Depression er en udbredt lidelse, der spænder fra de milde tilfælde til de mere alvorlige og langvarige tilfælde. Statistisk set vil ca. 20-25 % af danske kvinder og ca. 10-15 % af danske mænd opleve en depression i løbet af livet.
Depression kan optræde som enkelttilfælde, som tilbagevendende depression eller som en mere langvarig depressiv tilstand præget af et kronisk nedsat stemningsleje. Ca. 80 % af personer, der rammes af depression vil opleve mere end én episode i løbet af livet.
I det fælles europæiske diagnostiske klassifikationssystem, ICD-11, skelner man mellem mild, moderat og svær depression baseret på antallet af symptomer og deres sværhedsgrad. Den depressive tilstand skal have varet i mere end 14 dage, før diagnosen stilles.
Hvad er depression?
Depression er det man kalder en affektiv lidelse. Det vil sige en følelsesbetinget lidelse, der er karakteriseret af tristhed, håbløshed og manglende interesse.
Depression er en kompleks lidelse, der antager mange former og kommer i forskellige sværhedsgrader. Tilstanden præger den enkeltes syn på livet, på sig selv, på omverdenen, på fortiden og på fremtiden. Når du er deprimeret, kan det være svært at huske og koncentrere sig. Tankerne kan tage over og de kan kredse sig om bekymringer, fortrydelser, selvbebrejdelser og manglende tro på dig selv og dit eget værd. Der kan være følelser af skyld og skam, som prikker til tanker om, at det kunne være rart at forsvinde – ikke at skulle forholde sig til noget eller ikke at være til. Kroppen kan føles tung og træt. Som om alt er gået i stå og livet smager ikke længere af noget. Heller ikke i bogstavelig forstand, når appetitløshed og manglende lyst sætter ind. Du kan også have svært ved at sove godt om natten.
Få hjælp:
Har du behov for at få behandlet din depression?
Jeg tilbyder en halv times introsamtale på klinikken for 200 kr., hvor du får mulighed for at møde mig og mærke efter, om jeg er den rette til at hjælpe dig.
Ring og aftal tid på: 25141750
Eller book en fuld session herunder
Hvad er tegnene på en depression?
Når du går til lægen, for at opnå klarhed omkring din tilstand (og modtage hjælp), bliver du vurderet på baggrund af tre primære symptomer på depression:
- Sænket stemningsleje i forhold til dit almindelige humør
- Mangel på interesse og glæde
- Nedsat energi og øget træthed
Desuden indgår sekundære symptomer som:
- Appetit- eller vægtændringer
- Søvnforstyrrelser
- Rastløshed, hæmning og indre uro
- Forringet selvtillid og selvværdsfølelse
- Selvbebrejdelse og skyldfølelse
- Reduceret koncentration og opmærksomhed
- Selvmordstanker, selvskade og selvmordsforsøg
Dit humør og dine følelser påvirkes:
Ordet depression kommer af det latinske ’depressio’ der betyder ’nedtrykke’. Selve ordets betydning beskriver meget rammende den nedtrykte sindstemning og den følelsesmæssige fladhed, der kendetegner en depression. Er du deprimeret, kan du opleve, at du er trist uden nødvendigvis at vide hvorfor. Du kan føle dig tom og modløs indeni. Din indre gnist er slukket og du kan få lyst til at give op. Følelser som håbløshed, værdiløshed, skyld, skam og irritabilitet kan præge din indre verden.
Dine tanker påvirkes:
De svære følelser går hånd i hånd med negative tanker. Under en depression kan alt synes gråt og meningsløst. Du kan have negative og selvbebrejdende tanker om dig selv. Du kan tænke, at livet er smertefuldt og formålsløst – at verden er brutal og fremtiden er mørk. Der kan opstå tankemylder, depressiv rumination (depressive tanker, der går i ring) og selvmordstanker.
De negative tankestrømme kan virke selvforstærkende og det kan være vanskeligt at træde ud af den negative spiral uden professionel hjælp.
Din adfærd påvirkes:
Hverdagslivets opgaver og relationer kan synes uoverskuelige. Den manglende glæde og det lave energiniveau kan føre til tilbagetrækning og isolation. Udtrykket dæmpes, den nærværende kontakt træder i baggrunden og adfærden præges af træthed, energiforladthed, hæmning, rastløshed, irritation eller indre uro. Der kan opstå selvskadende eller suicidal adfærd. (Oplever du selvmordstanker eller er du bekymret for, om en pårørende er selvmordstruet, så søg hjælp hurtigst muligt. Du kan ringe til Livsliniens telefonrådgivning på 70 201 201 alle dage fra kl. 11-05)
Din krop påvirkes:
Kroppen kan føles tung, energiforladt og træt. Du kan opleve, at dine bevægelser bliver mere stive eller at du bevæger dig langsommere end normalt. At du taler langsomt og afdæmpet og bruger sparsomt med ord. Det kan også være svært eller slet ikke muligt at stå ud af sengen om morgenen.
I den depressive tilstand kan der opstå forstyrret søvnrytme, hvor du enten sover for meget eller har svært ved at sove (vanskelig indsovning, hyppig opvågning eller tidlig opvågning). Der kan være manglende appetit og vægttab – eller følelsesdrevet spisning og vægtøgning. Du kan være ramt i kognitive funktioner som koncentration, opmærksomhed og tankemæssig klarhed. Du kan opleve nedsat seksuel lyst og aktivitet. Der kan være uforklarlige kropslige smerter (hovedpine, mavepine, rygsmerter, trykken for brystet mv.).
Hvad er årsagerne til depression?
Depression kan have mange forskellige årsager og skyldes ofte en kombination af indre og ydre faktorer. Genetik, biokemi, opvækst, psykologisk sårbarhed og andre miljømæssige og sociale faktorer kan være med til at disponere for lidelsen.
Depression kan udløses af:
- Livsomvæltende hændelser (forældreskab, pension, jobskifte, flytning mv.)
- Langvarig stress
- Konflikter
- Tab (dødsfald, skilsmisse, afskedigelse mv)
- Tidligt omsorgssvigt og traumer
- Selvundertrykkelse og omgåelse af følelser
- Ensomhed
- Alkohol og andet misbrug
- Hormonelle forandringer
- Fysisk sygdom og andre medicinske forhold, der øger risikoen for depression
- Depression i familien (arvelighed)
Hvordan behandles depression?
Depression behandles ofte med en kombination af medicinsk behandling og samtaleterapi.
Nyere studier viser at depressionsramte, der modtager psykoterapeutisk behandling reducerer risikoen for tilbagefald betydeligt.
Den krops- og psykoterapeutiske behandling sigter mod at identificere og behandle de automatiserede tanke-, følelses- og handlemønstre, der er med til at udløse og vedligeholde den depressive tilstand.
Depression skyldes i høj grad tilbagehold af følelsesmæssige reaktioner. Den terapeutiske indsats stræber efter at etablere øget tryghed ved det at mærke og udtrykke følelser.
På det kropslige plan vil der være fokus på at genoprette balancen i nervesystemet og de dele af kroppen, der er kollapset i kølvandet af langvarig stress og/eller overvældelse. Ved at frigøre åndedrættet og rette opmærksomheden mod kroppens underspændte områder kan energien vækkes til live – og de vitaliserende følelser og det livsmod, der gemmer sig bag depressionen, kan gradvist vende tilbage.
Formålet med behandlingen er at dæmpe symptomer her-og-nu, at forebygge selvskade, at skabe bedre vilkår for den daglige trivsel samt forebygge nye fremtidige episoder.
Behandling af depression gennem integrativ krops- og psykoterapi
Den integrative krops- og psykoterapi kombinerer veldokumenterede metoder og teknikker fra både kropsforankrede og psykoterapeutiske terapiformer.
Behandlingen er helhedsorienteret og skræddersyet til dig og dine behov. Den sigter efter at adressere både kropslige, psykologiske, følelsesmæssige og relationelle aspekter, så du kan komme styrket ud af depressionens selvbekræftende spiral af negative tanker, følelser og adfærd.
I forløbet opnår du en øget forståelse for din unikke situation og de dybereliggende mønstre, der bidrager til netop din depression. Du får hjælp til at opdage og håndtere dine psykologiske og relationelle udfordringer, ligesom du får hjælp til at regulere dit nervesystem – og styrke forbindelsen til din krop og dit følelsesliv.
Få behandlet din depression
Jeg har base i Aarhus C og du er hjertelig velkommen til at kontakte mig på mobil: 25141750
Du kan også booke din tid her